2021-02-01 13:39:01• hírek • Szatmár.ro

Az infrastruktúra továbbfejlesztése lenne a cél idén is Egriben

Szabó Elek polgármester kis megszakítással negyedik polgármesteri mandátumát kezdte meg a tavalyi helyhatósági választásokat követően Egriben. Az elöljárót a 2021-es esztendő terveiről kérdezte a Szatmár.ro munkatársa.

Nem áll rosszul infrastruktúra tekintetében Egri község, de mint mindenhol, itt is vannak olyan hiányosságok, amelyek orvoslása komoly erőfeszítéseket igényel. Egyik ilyen például a gázbevezetés kérdése. Az ügyben már az előző vezetőség is tett lépéseket, viszont, hogy pontosan mikor melegedhetnek a község lakói gázfűtés mellett, egyelőre megválaszolhatatlan kérdés.



„Nagy szükség lenne a községben a gáz bevezetésére, régóta vágyik rá a lakosság is, illetve sok olyan befektető is mindig ez iránt érdeklődik, akik akár Egriben hoznának létre valamilyen vállalkozást. Az előző községvezetés is tett lépéseket ez ügyben, elindítottak egy gázbevezetési tervet, viszont az is még nagyon az elején jár. Szeretnénk ezt tovább folytatni, és konkrét eredményeket felmutatni a kérdésben az idei évben” – magyarázta a polgármester. 

Az elöljáró elmondta azt is, egy település számára szinte kivitelezhetetlen egy ilyen vállalkozás megvalósítása, ezért korábban megalakult egy társulás a környékbeli községekkel karöltve, bízva abban, hogy együtt sikerül majd célba érni ez ügyben. „Olyanról is tudunk, hogy egy község, ahol kevesebb mint 2000 ház vagy lakás van, nem igazán rúghat labdába az ilyen jellegű finanszírozási pályázatok elnyerésében (önerőből kifizetni pedig képtelen volna), ezért reméljük, hogy a környező községekkel összefogva sikeres pályázatot indíthatunk vagy egy uniós kiírás, vagy valamilyen vidékfejlesztési program keretében” – magyarázta Szabó.

Az idei év feladata a területrendezési terv elkészítése is

Egri község területrendezési tervének elkészítése is az idei évi prioritások közé tartozik. Miután a korábbi lejárt, újat kell készíteni, viszont a polgármester szerint több helyen átfedések jöttek létre védett területek miatt, ezért ez plusz feladatot ad a kivitelezőnek. Ugyanakkor a pandémia is hátráltatja az ügy előmozdítását, ugyanis ebben a válságos időszakban a cég nem úgy fogadja ügyfeleit, mint egyébként, ezért kicsit akadozik az ügyintézés. Éppen ezért bíznak benne, hogy hamarosan enyhülni fog a járvány, és még az idei évben sikerül befejezni a tervet.

Útkarbantartás és járdaépítés

Szabó Elek polgármester szerkesztőségünknek elmondta, szeretné tartani magát a kampánybeszédében megígértekhez, ehhez pedig hozzátartozik az úthálózat további bővítése, illetve a járdaépítés is.



Mivel az előző községvezetés is dolgozott az utak aszfaltozásán, nem áll rosszul e tekintetben az önkormányzat, de még mindig maradtak felújításra váró szakaszok. A költségvetés függvényében ezekkel is haladna a polgármesteri hivatal, viszont fő prioritás lenne a gumbáspusztai főútmenti járda építésének megkezdése. „Évek óta gondot jelent, hogy nincs járda Gombáson. Az emberek az út szélén járnak, ami elég balesetveszélyes. Itt egy 4 kilométeres szakaszról lenne szó, amit szeretnénk már idén elkezdeni. Annak függvényében, hogy milyen költségvetésünk lesz, 1 vagy 2 kilométernyi járdát szeretnénk 2021-ben megépíteni.

Az úthálózat karbantartása kapcsán a polgármester elmondta, több földút lekövezése is tervben van idén, ugyanis sok gazda jelezte a tavaly, hogy sáros, gödrös a szántóföldekre vezető utak többsége, amire várják a megoldást.

Konyhával bővítenék a kultúrotthont

Az egri kultúrotthon senki számára sem idegen, sőt, jól tudják a helybéliek is, szükség lenne egy konyhára is a nagyobb rendezvények lebonyolításának megkönnyítése érdekében. „Bár az elmúlt időszakban nem nagyon lehetett lakodalmakat, vagy bármilyen más rendezvényt tartani a kultúrotthonban, de bízunk abban, hogy a jövőben újra lesz erre lehetőség, ezért fontosnak tartjuk, hogy egy konyhával bővítsük ki az épületet” – magyarázta a polgármester. Hogy pontosan milyen finanszírozásból fog megvalósulni a bővítmény, még nem tudni, de mindenképpen szeretne pályázati pénzeket lehívni e célra az önkormányzat.

„Hogy az egész beruházásra sikerül majd valami pályázatot találni, vagy csak a majdani konyha felszerelése, még nem tudjuk, de rajta leszünk az ügyön, hogy idén ezt is sikerüljön kivitelezni” – tette hozzá Szabó.

Meglátása szerint, ha mindezeket az elképzeléseket sikerülne 2021-ben véghez vinni, eredményes évet tudhatna maga mögött az év végeztével az egri önkormányzat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: